Fortfarande nykär i Skanska

Det kanske var ett tag sedan du kände dig nykär senast, men jag tror att väldigt många av de som läser förstår känslan. Att vara kär i ett bolag. I en aktie. Allt känns bra, det finns inga orosmoln på himlen. Eller orosmoln kanske finns, men de är väldigt avlägsna.
Det finns fortfarande några bolag i min portfölj som har den här nykära auran. Skanska är ett av dem. Bolaget är fortfarande ungt i portföljen, de första 15 byggherrarna införskaffades högsommaren 2016 omkring 180 kronor. Sedan dess har fler byggarbetare anslutit sig och är nu 163 till antalet vilket gör innehavet till mitt fjärde största.

Idag kom Skanska med en vinstvarning. Skanska har tidigare uttryckt vissa besvär i USA så det kommer inte som en blixt från klar himmel. Vinstvarningen beror till stor del på nedskrivningar av projekt i USA och Polen. Vinsten för 2017 väntas landa på omkring 5,3 miljarder kronor mot tidigare estimatet på 6,6 miljarder. Om man inte följer ett bolag på nära håll kan det vara svårt att sätta siffror likt dessa i relation till något, mer än att resultatet ser ut att landa omkring 20% lägre än väntat. Bekvämare är då att titta på vinst per aktie, som nu väntas bli omkring 12 kronor. Sämre än väntat men om vi sätter vinsten i relation till dagens stängningskurs strax söder om 160 kronor får vi ett P/E-tal på 13-14 ungefär. Det kan jag tycka känns attraktivt, givet att vi aktieägare slipper ytterligare stora nedskrivningar kommande tiden.

Jag vill även passa på att berömma Skanska för att ha klubbat igenom ett flertal beslut för att öka chanserna för en lönsammare framtid. Några av planerna är som följer:
 • Gå ur amerikansk energisektor
 • Större fokus på verksamheten i UK
 • Omstrukturera i Polen och anpassa verksamheten i Tjeckien
Vad den sista punkten innebär i praktiken har jag ingen aning om men det låter bra och det viktigaste är att Skanska har koll på läget. Jag gillar åtminstone att det finns en klart utstakad plan. 

Avslutningsvis vill jag nämna att Skanska passade på att meddela att den planerade utdelningen väntas vara bibehållen på 8,25 kronor. Helt okej för egen del, trots vinstvarningen gör Skanska bra med pengar 2017 och min egna utdelningskalkyl för 2018 är fortsatt intakt. En kalkyl som ska ge en utdelningsökning på 50% jämfört med föregående år, vilket skulle innebära att utdelningarna för 2018 landar på 13 675 kronor. Tuff målsättning men goda förutsättningar att lyckas!

Vinstvarningen till ära köpte jag ytterligare några aktier för portföljens sista likvider. Är bekväm med Skanska som 7,3% av portföljen men det är mycket möjligt att det blir några ytterligare köp vid månadens slut när ladorna åter är fyllda. Jag kanske fortfarande är lite nykär som sagt...men jag gillar att ha bolaget i portföljen. Det är mycket möjligt att jag i sinom tid sätter en ring på Skanskas finger och behåller lång tid framöver.

Finns det bolag hos dig som har en speciell plats i portföljen?

7 kommentarer:

 1. Castellum har mitt hjärta! :)

  Mvh / Frihetsmaskinen

  SvaraRadera
  Svar
  1. Castellum är nära på att kvala in på min kärlekslista också. Jag har svårt att inte se aktien i portföljen om 10 år. Ser fram emot årsrapporten!

   Radera
 2. Man ska inte gifta sig med sina innehav, men Castellum och Latour skulle jag ha svårt att skilja mig från.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det håller jag med om, när jag tänker på att gifta mig med en aktie är det i stil med en tro om att bolaget högst troligt är kvar i portföljen om ett tvåsiffrigt antal år, på ett ungefär. Castellum sitter fint i portföljen hos mig med! Har inte själv Latour men ett annat investmentbolag, Investor, är troligtvis kvar i portföljen både läge och väl.

   Radera
 3. Jag har också köpt Skanska i dagarna men tror inte på någon snabb vändning. För mig är det uttrycket utdelningscase och dess utdelning skapar en form av kudde för kursen. Tycker också att utdelningen är hållbar med senaste 5 årens kassaflöde. Men den stora anledningen till att jag vågar gå in är att jag vet att Lundberg sitter där i det dolda....

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja, Lundberg sitter nog kvar på innehavet en tid framöver har jag känslan av. Har själv ingen aning om återhämtningen blir kvick eller inte men att den kommer har jag däremot en stark tro på. Gillar verksamheten generellt, håller tummarna för färre nedskrivningar i närtid bara. Att utdelningen behålls på hållbara nivåer trots vinstvarning tycker jag visar på styrka.

   Radera
 4. Hej
  Ursäkta mig, men bara för att berätta att vi är ett företag på plats och vi erbjuder pengar kredit till alla seriösa och ärliga människor för att öka sin verksamhet eller göra ett köp. Räntan är 3% per år.
  För mer information, vänligen kontakta oss via e-post eller WhatsApp.

  Epost: simondurochefort@gmail.com
  WhatsApp: + 33756949346

  SvaraRadera