Swedish Match, Skanska och H&M

I samband med fredagens tokras i H&M som stängde på nära -13% gick Swedish Match upp som portföljens största bolag. 9,1% av portföljen är allokerat i svenskt premiumsnus medan "endast" 8,6% utgörs av H&M numera. Om trenden i H&M fortsätter nedåt kommer snart Fortum lämna sin bronsplats på 7,7% av portföljen. Nedan presenteras portföljens fem största bolag just nu.

1. Swedish Match (9,1%)
2. Hennes & Mauritz (8,6%)
3. Fortum (7,7%)
4. Skanska (7,2%)
5. ICA Gruppen (6,6%)


Jag var nära på att köpa några ytterligare aktier i H&M under fredagen men istället valde jag att trösthandla Skanska som även de dippade kraftigt med drygt -5%. Det blev 9 aktier för 1559 kronor och i samband med det är det sista av månadspengen och även utdelningen från SkiStar (88 aktier gav 484 ljuvliga slantar) upphandlat.
Nästa vecka för jag traditionsenligt över ytterligare 8000 kronor som det ska shoppas för. Siktet är inte inställt ännu, jag vet inte vad som ska handlas riktigt. Jag är i valet och kvalet om jag ska köpa lite fler H&M (vet att en stor majoritet vill skrika "NEJ!" här och det är fullt förståeligt). Jag tror att en utdelningssänkning från H&M både kan vara klok och relativt sannolik redan nu 2018. Om sänkningen skulle komma är det inte förvånande om aktiekursen får sig en rejäl smocka och då skulle jag gärna slå till. Med andra ord borde jag ha is i magen och avvakta ytterligare köp ett par månader och se om en utdelningssänkning presenteras. Om så blir fallet och marknaden tar emot nyheten väldigt negativt, då vet ni vem som sitter redo på köpknappen.

Finns det någon mer där ute som går i köptankar eller är alla inne på "sälja eller avvakta"?

7 kommentarer:

 1. Svar
  1. Då låter det som att vi är på samma sida för tillfället, även om jag kommer att vara en försiktig köpare om det är så att det köps. Siktar inte på att öka andel H&M i portföljen utan snarare bevara nuvarande viktning.

   Radera
 2. Går i samma tankar om att öka med en handfull i bägge. Borde utdelningssänkningen i H&M inte redan vara inprisad sedan länge? Marknaden borde väl snarast ta emot positivt att man inte lånar till utdelning och använder kapitalet till investeringar för att ställa om verksamheten (så länge vi får konkreta indikationer därom vilket inte är lika säkert...)?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Att marknaden skulle ta emot en utdelningssänkning positivt tror jag inte är speciellt troligt, även om jag håller med om att det är mycket som pekar på att det är vettigt (jag var lite inställd på det redan vid det här året). Att det redan skulle vara inprisat låter däremot troligare men jag skulle inte bli förvånad om det kom en (åtminstone tillfällig) dipp i samband med ett sådant besked.

   Sedan ska det sägas att det här inte är min hemmaplan, min generella strategi är att köpa regelbundet snarare än att vänta in diverse kursreaktioner på diverse besked som potentiellt skulle kunna komma. Att portföljen har fler H&M om ett år än idag, det är däremot mycket sannolikt hursom!

   Radera
 3. Jag sitter kvar i HM men köper faktiskt inga fler för tillfället. Istället fyller jag på i Swedbank och Svolder.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag har också varit försiktig med påfyllningarna i H&M på sista tiden, mycket för att det hade en så stor vikt i portföljen redan. Nu när den börjar krypa ner mot 8%-9% tack vare påfyllningar i andra innehav i kombination med kurstapp så är jag återigen mer öppen till fortsatta köp.

   Jag har inget direktägande i bank (största delen utgörs av Investors andel i SEB) men har länge grubblat på att ta in en, återstår att se om jag gör slag i saken. Tack för input, Aktiepappa aka Svoldermannen ;)

   Radera
 4. Hej
  Ursäkta mig, men bara för att berätta att vi är ett företag på plats och vi erbjuder pengar kredit till alla seriösa och ärliga människor för att öka sin verksamhet eller göra ett köp. Räntan är 3% per år.
  För mer information, vänligen kontakta oss via e-post eller WhatsApp.

  Epost: simondurochefort@gmail.com
  WhatsApp: + 33756949346

  SvaraRadera