Vilket är ditt minst populära innehav?

Helgen kickstartades med att byta däck på bilen, arbetet påbörjades redan innan den imaginära börsöppningen klockan 9. Till alla er som skickar in bilen för däckbyte på verkstad vill jag säga två saker. Det första är att jag förstår er. Det andra är att det är varken speciellt svårt, jobbigt eller tidskrävande att göra det själv. Känslan efteråt är också väldigt härlig, så min rekommendation är att kavla upp ärmarna och leka Mulle Meck för en timme!

Nu var det inte däckbyten som det här inlägget skulle handla om utan aktiepopularitet. Portföljen består i dagsläget av 16 ståtliga bolag. De flesta är av storlek L-XL, stabila och har funnits i många år. I folkmun även benämnda som tråkbolag. Själv älskar jag att äga dem! Nu till frågan, älskar andra också att äga dem? Nedan listar jag hur populära aktierna är hos Avanza, mätt i hur många personer som äger dem. I omvänd ordning.
 1. Diageo 133
 2. VF Corp 480
 3. Kone 1131
 4. G4S 2034
 5. Johnson & Johnson 3012
 6. Fortum 6114
 7. SkiStar 7404
 8. Swedish Match 9025
 9. Cloetta 11 171
 10. Novo Nordisk 11 486
 11. Investor A 14 705
 12. ICA 19 823
 13. Castellum 21 307
 14. Skanska 32 418
 15. Volvo B 33 831
 16. Hennes & Mauritz 93 842
Ohotad etta är världens största sprittillverkare Diageo (Johnnie Walker, Smirnoff, Captain Morgan, Tanqueray, Baileys och även ägare till Guinness). Fullt förståeligt, en aktie där vi aktieägare inte ska förvänta oss någon kursrusning då det är en gigant i en extremt ocyklisk bransch.

Överlag är det är inte speciellt överraskande att utländska innehaven ägs av färre Avanzianer än de svenska. Det faller sig naturligt både när det kommer till home bias (för er som vill lära er mer om home bias, läs här: Investopedia) samt courtage- och växlingskostnader. Den stora överraskningen för mig var hur förhållandevis få som äger Investor. Sedan insåg jag kvickt min tankevurpa då jag äger A-aktier som har varit billigare vid mina inköpstillfällen, kikar vi på B-aktien så raketar den upp till en solklar andrapalts med över 50 000 ägare. Novo Nordisk hamnar lite högre upp än väntat och Swedish Match lägre än väntat, i övrigt rangordnas listan ungefär som jag trodde på förhand.

Byter du däck själv? Vilket är ditt minst ägda bolag? Hur många äger aktien?

13 kommentarer:

 1. Min minst ägda aktie är Canadian National Railway Company. Vi är bara 31st som lyckats hitta detta fina bolag. Andra bolag jag äger med färre än 100 ägare är Vereit 78 ägare, Muenchener Rueckversicherungs Gesellschaft 84 ägare och Shell med 93 ägare.
  Gillar som synes att gå min egen väg.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Du har hittat ett helt gäng med bolag som jag aldrig har hört talas om tidigare (bortsett från Shell, såklart). Mycket intressant, ska slänga ett öga på dem. Tack för bolagsinspiration såhär på kvällskvisten! Känner mig lite main stream nu utan ett enda bolag med tvåsiffrigt antal ägare.

   Radera
  2. Bjuder gärna på lite bolagsinspiration. Ett annat av mina innehav med få ägare som kanske kan vara av intresse är Altria (MO) med endast 225 ägare. Jag säger endast då det är den aktien som långsiktigt gått bäst av alla aktier i hela världen. Att inte fler i Sverige fått upp ögonen för den är en gåta.

   Radera
  3. Att folk inte vill äga Altria kan ha att göra med vad företaget gör.

   Radera
  4. Ja, den etiska aspekten är säkert en faktor som kan dra ner antalet investerare. Jag själv har inte satt upp några etiska riktlinjer gällande investeringar även om det är något jag har i åtanke. Vad som igår var oetiskt skulle imorgon kunna vara olagligt, så att säga.

   Angående just Altria så är det ju fascinerande att den har varit den bästa investeringen. En kittlande tanke även om "historisk avkastning inte garanterar fortsatt". Tack för input!

   Radera
  5. Den här kommentaren har tagits bort av skribenten.

   Radera
  6. Daniel: Hade på känn att det skulle komma på tala att Altria säljer dom lagliga substanserna alkohol och nikotin. Alla har vi olika moraliska värderingar men jag är av den uppfattningen att vuxna människor får göra sina egna val om vilka lagliga varor och tjänster dom väljer att konsumera.

   Radera
 2. Intressant övning. Resultatet förvånade mig en aning. Här är de sju aktierna med minst antal ägare nedifrån räknat:

  158 Sydsvenska Hem
  180 Multiconsult
  183 TransAlta Renewables
  272 Brookfield Renewables
  326 Data Respons
  372 BASF
  480 VFC

  Att fina aktier som BASF, Data Respons, Multiconsult och VFC kan ha så få ägare förbryllar mig faktiskt. Sydsvenska Hem och de bägge kanadensiska förnybar energi-aktierna lättare att förstå med tanke på att de är lite mer obskyra utdelare med högre risk.

  Mina IPO som Alligator, Minesto och Ripasso har som jämförelse fyrsiffrigt antal aktieägare hos Avanza.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Intressant, kul att se att vi båda är två av de 480 aktieägarna i VFC! Jag håller med om Data Respons, tycker att jag har läst förhållandevis mycket kring dem men det kanske är främst tack vare dig och Stefan Thelenius.

   Och angående de där sista så har det ju varit en riktig IPO-yra på senaste tiden så det känns verkligen som att många har hoppat på de tågen. Har själv varit försiktig på den fronten men åtminstone tagit en liten intressepost i onoterade Stallhagen, det får vara min specialare.

   Radera
 3. Avanza listar 31 ägare till DowDuPont, och jag är inte en av dem eftersom jag äger aktien i en ISK på Nordnet. Men jag är inte förvånad. Vem bryr sig om kemikalier?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Du anar inte hur jag har letat med ljus och lykta efter ett kemikaliebolag att plocka in portföljen (utanför läkemedelsindustrin som man delvis skullle kunna kalla kemikaliebolag). Jag har lusläst dina inlägg kring Dow Chemicals (numera DowDuPont) men har velat avvakta till ihopslagningen är avklarad för att se hur allt ser ut när röken har lagt sig. Även kikat på Bayer, Monsanto och AAK. Förslag på ytterligare kemikaliebolag som jag kan spana in?

   Radera
  2. LyondellBasell är ett annat sånt där udda bolag som många glömmer bort. Jag valde mellan dem och Dow och LyondellBasell föll bort för att det var så nytt att jag inte hade nog med data att jobba med.

   Radera
  3. Ah, ett bolag jag inte alls har läst om. Hamnar i analyskorgen för framtida kemikalieköp, tack!

   Radera