Årets första X-dag - KONE

Jag är vid liv och god vigör, tro inget annat! Jag inser dock att tid till bloggskriverier kommer att gå i vågor. Viljan finns helt klart så du kan lita på att det trillar in tankar kring aktier, investeringar och börs titt som tätt.

Dagens utropstecken är att första X-dagen har ägt rum i portföljen. Jag minns hur det var när jag själv var helt ny i aktievärlden, det var lurigt att hålla reda på vad olika datum kring utdelning hade för innebörd. Idag är det X-dag (Ex-dag, X-datum, "Handlas utan rätt till utdelning", kärt barn har många namn) för den finska hisstillverkaren KONE. Det innebär att aktien inte längre handlas med rätt till utdelning. Om du köpte KONE igår kommer du med andra ord få en utdelning 9/3 som är deras utdelningsdag (dagen då pengarna trillar in på kontot). Om du däremot köper KONE idag får du gott vänta till nästa års utdelningstillfälle.

I samband med X-dagen så brukar aktiekursen dyka med lika mycket i runda slängar (korrigerat för övriga börsrörelser), det innebär i teorin att det inte ska spela någon roll om du köper innan eller efter X-dag. Hur det fungerar i praktiken är något som ofta är uppe för diskussion, för de som har lust att lära sig mer rekommenderar jag att kika runt vad som har skrivits på ämnet.

Den 9/3 trillar som sagt pengarna in från KONE och det blir årets första utdelning. Med en utdelning på €1,55 genererar portföljens 30 aktier €46,50. En god start! Skulle jag välja att återinvestera utdelningen räcker det till en aktie. Eftersom minicourtaget för den finska börsen är €1 så kommer utdelningen troligtvis återinvesteras i ett annat bolag om jag inte beslutar mig för att skjuta till mer pengar utöver utdelningsbeloppet för ett större köp.

Mars bjuder även på utdelningar från Castellum, Avanza och Novo Nordisk. Jag som har gått utdelningslös i både januari och februari törstar lite extra. Jag vill passa på att önska alla en fantastisk start på utdelningsvåren!

6 kommentarer:

 1. Någon utdelning från H&M lär du inte få under mars månad om du inte gjort någon specialdeal med dom:) I Maj dimper de första slantarna in från H&M.

  MvH Pengaregn

  SvaraRadera
  Svar
  1. Haha, du har helt rätt! Ingen tidigarelagd utdelning i H&M för mig, tror inte Karl-Johan tycker det är rättvist mot er andra ;)

   Det är Avanza som också delar ut slantar i mars, tack för rättelsen!

   Radera
 2. Jag som hade tänkt att handla Kone här tidigare. Verkar vara ett sunt bolag som dessutom ger rätt hygglig direktavkastning :)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag handlade KONE på absoluta toppen i somras så bolaget har legat i det röda sedan dess. Jag tycker att bolaget verkar vettigt på många plan så det känns bra att ha det i portföljen och det känns bra att använda deras hissar och rulltrappor så gott som varje dag :) Många verkar tro att den fina tillväxttakten som visats tidigare håller på att trappas ner (no pun intended) så det kan vara värt att ha i åtanke.

   Radera
 3. Nu börjar det, fick första utdelningen i januari på 18kr, nu kommer runt 400kr in nästa vecka, axfood och Nordea :)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Härligt att höra! Rapportfloden är förbi men nu börjar utdelningsvågen istället, gillar starkt att börsen har blivit en del av vardagen :)

   Radera