Novo Nordisk och välgörenhet

Sedan försäljningen av Nordnet har inget nytt bolag funnit sin plats i portföljen. Egentligen behöver jag inte ytterligare riskspridning sett till antalet bolag (16 stycken noterade och 1 onoterat, innan detta tillskott) men jag har ändå spanat lite extra efter något nytt att stoppa in. Jag har kollat på Beijer Alma, Vestas Wind Systems, Sampo, PepsiCo, Axfood och så till sist även Novo Nordisk. Efter mycket funderande föll valet, som ni säkert redan har förstått av rubriksättningen, på:En läkemedelsgigant med diabetes som kärnområde. Aktiekursen har haft motvind sedan i slutet av sommaren och kursen har nästan halverats. Det finns oroligheter kring Trumps påverkan och att konkurrensen stärks. Samtidigt så levererar bolaget fortfarande fina siffror, även om man kanske inte ska räkna med samma styrka som de senaste åren.

Jag har initierat en position för att bevaka bolaget på allvar och utvärdera om det hör hemma i portföljen. En metod som är ganska vanlig om jag har förstått det rätt. Nu när bolaget är i portföljen så kommer jag att granska det noggrant fortsättningsvis. Om det känns fortsatt bra så kommer Novo Nordisk få växa ikapp övriga bolag med kontinuerliga köp.


En bonus med att äga ett bolag likt Novo Nordisk är att jag gillar tanken att kunna bidra till diabetesforskning, om än på ett kapitalistiskt vis. Det är min typ av välgörenhet. Jag är en "dålig människa" sett till mängd reda pengar skänkt till traditionella välgörenhetsorganisationer. Jag är däremot en ytterst "god människa" när det kommer till att bidra till forskning, både med min tid och min kropp. Jag ser det även som en självklarhet att vara en del av Donationsregistret. Vi alla bidrar till en bättre värld på olika sätt och jag väljer en mindre konventionell väg. Jag tänker skriva ett längre inlägg om det här, men nu behåller vi fokus på det danska portföljtillskottet.

Novo Nordisk har delat upp sin utdelning, i mars kommer 4,60 DKK per aktie och om jag har förstått det rätt så har det inte släppts information kring hur stor den andra utdelningen blir. Eftersom bolaget är danskt köpte jag bolaget i min KF och det kommer att dras källskatt. Just i Danmark är det extra lurigt eftersom det dras 27%, inte 15% som för många andra utländska innehav. 15% kommer Avanza högst troligt fixa tillbaka åt mig, resterande 12% kommer jag själv behöva ansöka om. Det har skrivits några guider kring hur du går tillväga, av bland annat Framtida Frihet och Lundaluppen. Till en början kommer dessa 12% vara väldigt små summor för egen del, såpass små att jag förmodligen går back på att skicka min ansökan. Men lagom till att dessa herrar får svar på om processen som helhet fungerar kommer det att vara läge att genomföra processen för egen del, jag ser med andra ord fram emot resultatet av dessa pionjärers resa.

Avslutningsvis kan jag konstatera att det är tur att Novo Nordisk släpper sina rapporter på engelska, danska är ett kryptiskt språk och det är jag inte ensam om att tycka.


4 kommentarer:

 1. Jag har haft Novo länge under bevakning och funderar på att köpa in mig där, kör du olika portföljer (utländska o svenska) eller kör du alla i samma kapitalförsäkring?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Känns som ett bolag som passar min portfölj och investeringsfilosofi, passade faktiskt på att fylla på idag.

   Jag har allt utländskt i KF men allt svenskt i ISK. Jag vill kunna gå på de svenska bolagsstämmorna och för att bli registrerad ägare fungerar inte KF, annars är de i mångt och mycket likvärdiga för ägande av svenska aktier om jag har förstått saken rätt.

   Radera
 2. Jag är lite osäker kring Novo men äger det ändå i portföljen.
  Vill som fortsätta tro att bolaget kommer ge mycket hjälp till framtidens diabetiker och att det kommer behövas mer och mer hjälp med tanke på vad vi sätter i oss.

  Är dessutom mitt enda danska bolag i portföljen :)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag är med på dina tankar, många har nog grubblat över innehavet med tanke på senaste tidens kursras. Det känns bra med bolaget för egen del, tror jag kommer att låta det växa till sig i portföljen kommande månader så att de når omkring 5%.

   Själv har jag numera G4S och Novo Nordisk, varav det senare kommer hjälpa mig förstå det här med dansk källskatt och hela den biten :)

   Jag hoppas att återhämtningen under sjukskrivningen går bra, hälsa är viktigast!

   Radera