"Köpläge i Anoto"

Mina föräldrar har aldrig varit nämnvärt intresserade av börs och aktier. De började med att gå på "Teliaminan" vid millennieskiftet och något enstaka misslyckat köp därefter så la de allt sådant åt sidan. Min uppväxt var inte speciellt kantad av aktier med andra ord.

Trots detta så har jag alltid varit intresserad av ekonomi och sparande. Tack vare mitt växande intresse senaste åren så har det börjat smitta av sig bland mina nära och kära. Min partner har börjat månadsspara i aktier, så även min lillebror. Det känns fantastiskt att kunna bidra med kunskap och inspiration kring området för att ge dem den fantastiska möjligheten att spara i aktier och hjälpa dem att undvika de stora fallgroparna som så många går ned i och blir avskräckta från långsiktigt sparande i aktier.Min far ringde mig nyligen och berättade att även han har öppnat upp konto på Avanza. Jag trodde faktiskt inte att de skulle vilja ge sig in på börsen igen och jag har helt och hållet respekterat det, tydligen hade jag fel. Min partner och lillebror har anammat månadssparandets ädla konst, något som känns väldigt bra. Det verkar inte som att föräldrarna är lika intresserade av det tillvägagångssättet. De är inställda på att investera en klumpsumma och vill ha min hjälp att välja bolag. I vanliga fall är jag väldigt restriktiv när det kommer till liknande "uppdrag" men då summan är en bråkdel av en månadslön för dem känns det ändå som ett bra sätt för att väcka fortsatt intresse och kanske få till ett månadssparande i längden.

Det känns bra att kunna vara med och påverka hur föräldrarna ska placera pengarna. Min käre far verkar vara ute på jaktmarker jag själv håller mig borta från. Här är en konversation som utspelade sig igår:

Far: Anoto verkar ha gått bra på sistone, det kanske vore något?

(Anoto upp 4,5% under gårdagen och 15% senaste veckan)

Jag: Fast om vi kollar bak lite längre så ser vi att det har varit en väldigt dyster kursresa.

Far: Ah...men det betyder väl att det är nu man ska köpa?

Jag: Så skulle det kunna vara. Något av det första jag gillar att kolla på när jag ska göra ett investeringsbeslut är om bolaget går med vinst, något Anoto inte uppfyller.

Far: Jag läser nu att de har fått till ett licensavtal, det är bra?

Jag: Under de 16 år som bolaget har varit noterat så är aktien ner med mer än -99%. Kommer de att kunna börja gå med vinst tror du? Tror du på deras affärsidé?

Far: Men det här med licenser är bra, det kan vara värt mycket pengar.

Jag: Jag anser mig inte duktig nog att avgöra när/om ett bolag lyckas vända förlust till vinst. Dåliga bolag tenderar att fortsätta vara dåliga. Jag tycker det är klokare att fokusera på fina, vinstgenererande bolag till en början.

Fortsättning följer...

I nästa inlägg tänker jag presentera "föräldraportföljen", mitt förslag på hur de ska fördela summan. Det kommer att bli en handfull bra bolag som jag tror har goda chanser att kunna platsa i en fin portfölj om både 5 och 10 år framöver.

2 kommentarer:

  1. Då hoppas vi att varken Anoto, Eniro eller liknande finns med i "föräldraportföljen"..

    SvaraRadera
    Svar
    1. Haha, jag kan glädja dig med att inga liknande bolag ens är i närheten av portföljen. Ska sätta mig och presentera föräldraportföljen nu, kolla gärna om det finns några finjusteringar att föreslå.

      Radera