Föräldraportföljen presenteras

Jag har senaste dagarna funderat på hur jag vill sätta samman portföljen till mina föräldrar. Förutsättningarna är i dagsläget enkla:
 • Engångsinsättning
 • Inga investeringar som anses direkt oetiska
Jag har varit på jakt efter svenska stabila bolag som mina föräldrar känner till sedan tidigare. Förhoppningen är att detta ska locka till fortsatt intresse och i det långa loppet mynna ut i ett månadssparande. Jag tänker mig att 5-6 bolag
kommer att vara lagom spridning.
Min filosofi är att föräldrarna ska kunna ha denna portfölj liggandes passivt och inte behöva logga in "någonsin igen" om de inte skulle vilja (även om jag kommer att hålla ett vakande öga åt dem och göra mitt bästa för att uppmuntra kontinuerligt sparande).

Här är portföljen som jag har knåpat ihop:

20% H&M
15% Skanska
10% Joker

Vad säger ni? Vilket bolag ska in på jokerplatsen?

10 kommentarer:

 1. Handelsbanken kanske?
  Anna-Karin

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag har funderat på att ta in något i banksektorn och där är ju Handelsbanken en favorit, tack för bra förslag! Mina föräldrar har alltid varit kunder hos Swedbank men här hoppas jag att de kan se mellan fingrarna, alternativt att vi tar in Swedbank istället.

   Radera
 2. Du tänker ju på alla när det gäller investeringar, en sann missionär. Jag skulle också ta en bank (SHB) eller ett verkstadsbolag. Däremot är skulle jag inte vara förtjust i H&M, jag tror de blir en stabil utdelningsmaskin med tillväxten? //Dividend500

  SvaraRadera
  Svar
  1. Haha, jag ska frälsa alla i min närhet innan jag är klar! Det känns som att jag står mellan att ta in en bank eller ett investmentbolag ytterligare. Förmodligen blir valet på bank så att föräldrarna får fin spridning. Tack för feedback!

   Radera
 3. SEB kanske (min bankfavorit)? Annars skulle jag nog öka Investor på bekostnad av ICA och HM.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag håller med, en bank skulle passa fint. Jag tror att anledningen till att jag inte redan har en i listan är att jag själv bara äger Avanza och därför inte är superinsatt i banksektorn. Får se vilken bank det blir, jag själv har ett gott intryck av SEB men SHB verkar vara "bloggfavoriten". Tack för input!

   Radera
 4. Jag skulle satt industrivärden, då får du dessutom en bit av SHB på köpet.

  M

  SvaraRadera
  Svar
  1. Efter lite klurande så står valet mellan att ta in en ren bank eller Industrivärden (ett investmentbolag jag funderar på att plocka in i den egna portföljen). Det känns som att jag får en fin kaka av både bank och verkstad med blandningen av Investor och Industrivärden. Tack för ett mycket bra förslag!

   Radera
 5. Tycker det ser ut som en klok renodlat defensiv portfölj. Tycker dock 20 procent i H&M är lite väl hög risk. Skulle nog ta in Axfood och vikta i tre lika delar med H&M och ICA. Handelsbanken skulle jag också överväga att ta in.

  Som joker skulle jag överväga ett lite mer aktivt investmentbolag som kompleterar Investor genom att investera delvis i andra sektorer. Beijer eller Ratos lockar mig men är kanske lite för offensivt för portföljinriktningen.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Bra tankar, kommer att följa dina finjusteringar och ändra upplägget något. Just nu är jag inställd på att minska till 15% i H&M och öka 5% i jokern som ser ut att bli investmentbolaget Industrivärden. Då får jag en del Handelsbanken på köpet samt ett gäng andra svenska bolag med lång historik. Tack för input Utlandsutdelaren!

   Radera