Fingerprint - Lämnar ingen oberörd

Jag har aldrig varit nära att kliva in i Fingerprint Cards, jag är för okunnig på området och jag har inte prioriterat att lära mig mer om branschen. Jag har ingen aning om det är en bra investering eller om den är köpvärd. Om jag i ett vakuum tar en titt på P/E så ser det aptitligt ut med sub 10. Det lilla jag har tagit del av i periferin är dock att det finns orosmoln om intjäningsförmågan som det P/E-talet är värderat efter är hållbart. Det går inte att lära sig allt om alla branscher och bolag och Fingerprint är ett av de bolag som helt enkelt inte har väckt investerarintresset inom mig nog mycket för att fortsätta gräva och grotta ner mig.

Hur det än ligger till på bolagsfronten så kom dagens nyhet som en kalldusch för aktien. Styrelseledamoten Lars Söderfjell och storägare Johan Carlström är anhållna för marknadsmissbruk. Det handlar om agerande kring en vinstvarning som kom 8 december 2016. Aktien har varit nedpressad en tid och på dagens tråkiga nyhet har aktien dykt ytterligare 7%. Jag har själv ingen aning om misstankarna är rimliga men helt taget ur luften är det förmodligen inte, det finns ju en stor gråzon när det kommer till aktiehandel.

Jag själv väljer att leva så långt ifrån denna gråzon som möjligt. Jag är alltid tydlig med att det är mina åsikter i bloggen och att ingenting ska anses som rekommendationer åt antingen det ena eller andra hållet. Jag sitter heller inte på någon insiderinformation i något av bolagen i portföljen och jag handlar så gott som bara åt ett håll (köp) och gör detta mycket långsiktigt. Med andra ord känner jag mig väldigt långt ifrån denna gråzon.

Jag hoppas för nära och käras, aktieägares och bolagets skull att det har gått rätt till och att misstankarna stannar vid att vara just misstankar. Har de faktiskt begått brott och missbrukat insiderinformation eller dylikt så hoppas jag däremot att de fälls, ingen pardon i så fall. Hur än utfallet blir kommer tyvärr denna händelse stanna kvar i bolagets historia, även om det eventuellt är en gråzon som bedöms mer vit än svart i slutändan.

Själv har jag fortsatt fylla på i en annan nedpressad aktie, Hennes & Mauritz. Det blev några aktier för 238,30kr. Jag vill göra mitt bästa för att hålla i månadens slantar inför alla rapporter men jag kan inte hålla mig helt borta när kursen ser allt mer aptitlig ut. Fallande kniv? Kanske. Jag väljer att fortsätta blöda utan smärta, jag mår fortfarande bra i min position.

Vad är era tankar om Fingerprint?

8 kommentarer:

 1. Kan inte annat än hålla med. Förstår givetvis tekniken och marknaden idag men har otroligt svårt att se den längre än ett år framåt. Med det sagt vill jag inte säga att det är ett dåligt val, utan helt enkelt att kristallkulan är ännu mer suddig än vad den brukar vara.

  H&M har sanna mina ord fått äta mycket skit den senare tiden och trenden verkar fortsätta neråt. Många väntar ju på att få se lite ljus från bolaget och kanske kommer det i rapporten inom snar framtid? Vem vet.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag, som många andra, har en förkärlek för att fånga fallande knivar med känslan av att komma in billigt men om det är någon kniv jag ska fånga närmaste tiden (utöver H&M) så är det förmodligen inte Fingerprint utan snarare Novo Nordisk även om jag är fortsatt osäker på om jag vill ta in bolaget. Till dess får knivfokuset ligga på kära H&M.

   Radera
 2. Fingerprint, det är en oerhört intressant aktie! Jag kommer att plocka in den i portföljen så fort direktavkastningen är runt 3% :-) För att inte vara allt för elak, ett svenskt bolag som jag hoppas att det kommer att gå bra för i framtiden. H&M verkar vara som en flipperkula och jag tror nog att vi får vänja oss vid det. Inköp under 240:- är lockande i dagsläget.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hehe, direktavkastningen kanske kommer en vacker dag. Men jag håller med dig, jag tenderar också att investera i utdelande bolag (100% av mina bolag utöver onoterade Stallhagen).

   Flipperkulan H&M är återigen över 240 efter en blå dag, jag fortsätter köper på mig försiktigt för att inte vikta upp bolaget alltför mycket. Tror du att vi ser en bibehållen utdelning för 2017?

   Radera
 3. Precis som du har vi inte investerat i FP, vi var kritiska redan i somras. http://aktiepappa.blogspot.se/2016/08/fingerprint-jag-vagar-nog-pasta-att.html?m=1

  Instämmer på din syn om HM, Gjorde också ett inköp på 50st HM.

  /Aktieflickvännen

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det är klart att det kliar lite i köpfingret men jag känner mig tämligen säker på att bolaget inte kommer att sätta sin fot i portföljen de närmaste åren. Kul att vi båda har varit inne på samma spår!

   Rapportdags för H&M inom kort, ska bli riktigt intressant läsning. Tror vi på en bra rapport?

   Radera
 4. Fingerprint hade kunnat vara intressant att varit med på från start, innan raketen. Nu känns den mest passé...

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja, den har ju (fortfarande) haft en fantastisk resa senaste tiden om vi tittar tillbaka lite längre så nog känns det som att raketläget är borta. Ska vi vara rättvisa så handlas bolaget till ett billigt P/E, men det finns ju en hel del anledningar till det också.

   Radera