Superslimmade fasta kostnader

Det finns två typer av kostnader, de som plikttroget kommer och knackar på dörren i slutet av månaden och de som smyger hål i plånboken titt som tätt. Jag har egentligen aldrig bokfört kostnader i någon större utsträckning men däremot varit mycket noggrann med att inte ta på mig onödiga fasta kostnader. Detta gör att kostnaden för en standardmånad hålls väldigt låg. I januari (och förmodligen fortsättningsvis) tänker jag hålla koll på varje krona ut för att se hur de rörliga kostnaderna ser ut, förmodligen är det här jag behöver skära ned då de fasta kostnaderna är slimmade.


Månadsbudget för fasta kostnader:
 • Hyra: 2350 kr
  Kommentar: Här är det inte mycket jag kan göra annat än att hålla koll på elavtalet.
 • Mat: 1500 kr
  Kommentar: I matbudgeten är även övriga förbrukningsvaror inkluderade (toalettpapper, tandkräm, tvättmedel, diskmedel och så vidare). Här skulle det kunna bli bättre (handla billigare, slänga mindre, "jaga" erbjudanden) men eftersom vi är två i hushållet med delad matekonomi och jag har en partner som inte är lika sparintresserad så är planen att förändra långsamt genom att äta mer nyttig och billig mat.
 • Kollektivtrafik: 1000 kr
  Kommentar: Här är det inte mycket att göra, absolut billigaste lösningen på alla sätt och vis.
 • Spotify: 99 kr
  Kommentar: Detta är min enda fasta utgift som är en ren lyx. Jag lyssnade på Spotify 67.500 minuter under 2016, med andra ord kostar denna lyx mig mindre än 1kr/timme vid användande.
 • Mobilabonnemang: 90 kr
  Kommentar: Här är min senaste besparing då jag minskade månadskostnaden med mer än 100 kr. Jag är mycket nöjd med denna post och den kommer kunna bli än lägre, mer om detta i ett senare inlägg.
Totalkostnad: 5.039 kr

Den fasta utgift som jag funderar på att addera är ett träningskort. Jag älskar att träna och mår alltid som bäst när jag är inne i en bra träningsperiod i livet. Med andra ord kommer det att vara välinvesterade slantar, så länge träningen blir av. För tillfället springer jag 2-4 gånger i veckan men känner hur kroppen saknar den kontinuerliga fysträningen.

Drömmen är att kunna minska matkostnaden med ungefär 200 kr för att omfördela dessa till ett träningskort. 

13 kommentarer:

 1. Bra att kunna sänka sina fasta kostnader. Det ger mycket i längden och det finns alltid något roligare att lägga sina sparade pengar på :) När det gäller att sänka kostnader för matkontot så har jag själv sänkt kostnaderna med att alltid ha med snygga tygpåsar istället för plastkassar. Sen köper jag i princip allt kött med kort datum och ofta upp till 50 % billigare. Lycka till med dina besparingar man kommer på lite nya ideer ibland :-) Mvh Slimis

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tack för tips Slimis! Jag är också duktig på att ta med mig återanvändbara kassar, både miljö och plånbok tackar för det.

   Ett av årets matmål får vara att laga med det som redan finns i skafferiet och sedan addera med nedsatta varor. Det är för mycket matnyttigt som står längst in på hyllorna som glöms bort här i hemmet.

   Radera
  2. Kul att höra dina åsiktier. Precis som du skriver är det också viktigt att äta upp maten man köpt. Blir maten kastad blir det endå en onödig kostnad. Kom gärna med fler inlägg.om.spartips och ekonomi framöver. Alltid kul att höra andras ideer :-) Mvh Slimis

   Radera
 2. 1500 kr för mat är riktigt bra kostnadskontroll i min bok. Well done! Mvh Kneg till Deg

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tror det är helt okej jämfört med snittet, samtidigt känner jag att det kan förbättras utan att tumma på varken kvalitet eller kvantitet. En stor punkt är att inte slänga saker som har hunnit bli gamla utan att använda det i matlagningen innan dess, det är stora matmålet 2017. Tack för din kommentar!

   Radera
 3. Om din partner också använder Spotify så skulle Spotify Family göra så att du kan spara ytterligare några kronor varje månad.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tack för tips! Vi har funderat på detta men istället så använder vi båda mitt konto (och hon har några prenumerationstjänster som jag i min tur kan använda). Är man fler än två i hushållet (eller två som prompt vill använda samtidigt) så är ju Spotify Family klockrent.

   Radera
 4. Helt rätt att skaffa ett träningskort. Det är välinvesterade pengar som kommer att ge avkastning med tiden i form av hälsa :)

  Bra sammanställning av kostnaderna. Har du några försäkringar så som exempelvis fackförbund via jobbet?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Just nu har jag tränat hemifrån men jag har insett att det inte blir samma kvalitet. Vi ska även lägga om golv i hela lägenheten och då blir vikterna än mindre populära :)

   Jag är student så den enda försäkringen jag betalar kontinuerligt i dagsläget är hemförsäkringen som jag har bakat in i hyran. I samband med att jag börjar arbeta så kommer de fasta kostnaderna öka, tur är att även inkomsterna följer med :)

   Radera
 5. Är man så snål att man FUNDERAR på ett träningskort, när man "älskar" att träna. Då lär du ju vara för snål för att inte nyttja det maximalt när det väl är införskaffat. Resultatet lär ju visa sig genom en superkropp av rang! :D

  Köör!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Haha, när du formulerar det så känns valet väldigt enkelt. Jag måste försvara mig lite med att jag har tränat även utan träningskort. Har kört hemifrån med vikter och kroppsövningar men jag inser att det inte blir samma kvalitet på träningen.

   Det får bli ett träningskort, tack för sparken i baken!

   Radera
 6. Om du redan tränar utanför ett gym är väl ett träningskort inte något du behöver utan bare vill ha - så då blir jut det beslutet lättfattat; om du nu inte ska unna dig högre kostnader bara för att andra gör det vill säga!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jo, det är ju faktiskt sant. Jag ska dock inte sticka under stol med att kvaliteten blir lidande av att träna hemifrån plus att vi ska lägga in nytt golv i hela lägenheten och då blir hantlarnas misshandel av golv inte längre önskvärt. Men du har helt klart en poäng, det finns många saker som människor omkring mig lägger pengar på utan att tänka närmare på som jag väljer att avstå.

   Radera