Romantiska aktier?

Säga vad man vill men det är precis vad jag är ute efter. Jag letar efter ett par bolag som har någon typ av verklighetsförankrad koppling till romantik, kärlek eller liknande. Jag har funderingar på att ge bort aktier med glimten i ögat till min partner då hon på senaste tiden har börjat få upp intresset kring sparande och aktier. Jag har inte lust att ge bort något oseriöst skräpbolag utan är ändå ute efter någon typ av kvalitetsstämpel, något som jag skulle kunna tänka mig att äga själv. Då det verkar vara svårt att hitta renodlade romantiska aktier (av förklarliga skäl) så funderar jag på att sätta ihop ett romantiskt aktiepaket beståendes av choklad, blommor och vin.

Choklad har som bekant en inpräntad kärleksstämpel. På denna arena har vi svenska Cloetta och även Marabou's ägare Mondelez. Cloetta äger jag själv redan och Mondelez har en bred produktportfölj och är ett bolag jag har sneglat lite på men aldrig riktigt varit nära på att investera i.

Blommor och blombuketter är något jag själv ogillar att både ge och få då det känns som en väldigt kortvarig lycka innan blommorna har vissnat men kan jag hitta aktier så finns det möjlighet att skapa något mer bestående. Jag lyckades gräva fram ett bolag med det osexiga namnet 1-800-Flowers.com med så få som 4 aktieägare hos Avanza. Kan vara värt att titta närmare på.

Till sist har vi såklart vin också. Det första bolaget som dök upp i huvudet var Cefour, ett bolag som jag inte är intresserad av att varken äga eller ge bort då de inte verkar ha en hållbar affärsidé (-98.23% de senaste tre åren talar också sitt tydliga språk). Kopparbergs har lite vin och är ett bolag som jag själv kan tänka mig att äga så det känns som en mycket bättre kandidat.

Ytterligare områden som skulle kunna vara intressant att titta närmare på är smycken, kläder (underkläder mer specifikt) och matkedjor som inte producerar snabbmat.

Vad säger kärlekseliten, finns det romantiska aktier där ute eller är börsen för kall och hård?

6 kommentarer:

 1. Ha ha, ett väldigt speciellt sätt att närma sig ett investeringsbeslut. Kanske du skulle titta på de stora internationella mode-drakarna?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Bra tips med mode, tack för det! Det blev faktiskt ett romantiskt aktiepaket i julklapp, mer om det i nästa inlägg.

   Radera
 2. Kan tycka att börsen är lite väl hård och kall. Jag tänkte också ge lite aktier i julklapp men gör det i kombination med "vanliga" julklappar istället :)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag gjorde också en kombination där mitt romantiska aktiepaket var en del av andra julklappar. Förmodligen blir det samma procedur när min bror ska få ett "aktiestartarpaket", känns bra att kunna gå en mellanväg :)

   Radera
 3. Pandora Kanske kunde vara något. Ett danskt bolag som designar, tillverkar, marknadsför och distribuerar handgjorda och moderna smycken tillverkade av framförallt Sterling-silver, guld, ädelstenar och Muranoglas. Mondelez är en favorit, äger ju bla. OBOY! Vad kan gå fel med en varm kopp OBOY i vintermörkret? Kanske inte så romantiskt...Men vägen till mannens hjärta går ju genom magen sägs det :-) Till kvinnors hjärtan, who knows?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Åhå, en kopp varm OBOY är nog precis vad jag ska bjuda på ikväll för att värma upp i vinterkylan. Och vad säger du? Varm choklad kan ju vara det finaste som finns! :)

   Pandora är ett toppentips! Det passar ju faktiskt väldigt bra i ett romantiskt aktiepaket, tack för det.

   Radera