ICA + IKI = Sant?

För en månad sedan skrev jag och berättade om hur ICA blev handelsstoppad. Strax innan jul så gav ICA mer information kring förvärvet av litauiska IKI, ett kontantbud på 213 miljoner euro. Går köpet igenom skulle ICA bli näst störst i Litauen. Jag gillar taktiken med att breda ut sig i Baltikum, de går med vinst där sedan en tid tillbaka och förhoppningsvis kan detta förvärv stärka positionen som en av de främsta aktörerna.

Jag har senaste tiden fortsatt öka mitt innehav i ICA och bolaget utgör nu 8% av portföljen vilket gör det till tredje största innehavet efter H&M och Swedish Match. Kursen har stått och stampat kring samma nivåer i två år nu och ICA handlas till ett P/E på omkring 13-14. Långsiktigt vill jag inte ha mer än ungefär 10% i ICA (eller något annat bolag heller för den delen) men kring dessa nivåer kan jag tänka mig att fortsätta köpa för en stor del av månadens avsättning.

Det är inte bara jag som har julhandlat ICA. VD Per Strömberg har shoppat 3.250 aktier, kommunikationsdirektör Björn Olsson 711 aktier och finanschef Sven Lindskog 700 aktier. Inga mastodontsummor för att vara dessa herrar men det är nästan alltid trevligare att se köp än sälj på insynslistorna.

Jag har ungefär 5.000kr kvar att handla för i januari. Det är mycket möjligt att det blir fler ICA men jag vilar på hanen ett tag. Vad säger ni andra? Tror ni att ICA kan frodas utanför Sverige?

4 kommentarer:

 1. Jag har alltid sett ICA som ett tredjeval och har prioriterat Axfood. Egentligen köper jag inte över 270 kronor men gick faktiskt in med ett litet innehav nu i mellandagarna. Insiderköpen som du skriver om påverkade också mitt val att ta rygg på lite längre sikt.

  Har först tänkt det som ett swingtrade för att ta hem 4-5 procent om ett par veckor men lutar åt att behålla aktierna så länge jag inte har brist på likvider och behöver köpa något annat. Skulle det vara en missräkning finns åtminstone en utdelning på 3,7 procent att falla tillbaka på.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag gillar också Axfood även om jag inte har några aktier i portföljen. Har bolaget på min prioriterade bevakningslista, med andra ord är det möjligt att den tas in kommande året. Jag ska kolla närmare på Kesko också även som du nämnde på Twitter, tack för tips!

   När det gäller ICA så tycker jag själv att den känns väldigt fin, ett bolag som verkligen har lyckats nå svenskarnas hjärtan. Det känns som att gemene man fortfarande gillar att handla på ICA (även om de något mer prismedvetna rör sig till övriga aktörer). Hur det är i Baltikum har jag ingen aning om men så länge de visar att de kan växa och gå med vinst så är jag nöjd.

   Radera
 2. Ja varför skulle inte ICA kunna växa utanför Sverige? Lidhl och Netto är väl exempel på att Tyska bolag provar. Nackdelen är att ICA nästan alltid hamnar i toppen då man gör mätningar över dyraste matkassen om man nu vill ha deras kvalitetsmärken. ICA tycker jag är bredare än ex. Axfood med bank, och fastigheter där de kan ta in kapital i bistrare tider fast man vet ju att sådant även kostar att driva så jag vet inte vad den exakta vinsten blir i slutändan? Jag skulle faktiskt kunna tänka mig att ha båda två, side by side i portföljen..

  SvaraRadera
  Svar
  1. Även jag är öppen för att ha både ICA och Axfood i portföljen men i dagsläget fyller jag glatt på i ICA. Det är synd att ICA har en dyrare kvalitetskasse samtidigt som vi har en stor svensk medelklass som har råd att handla denna typen av mat? Jag själv letar billiga alternativ men det känns som att många trivs att åka till ICA för att storhandla, tycker mig uppleva att vänner och bekanta förknippar butiken med kvalitet.

   Känner att ICA gärna får fortsätta bredda sig i dagligvarubranschen (som uppköpet av IKI) snarare än att ge sig in mer kring bank/fastigheter/Hemtex/InkClub. Men jag är ju något konservativ av mig också så med min inställning skulle förändring ske långsamt :)

   Radera