Då äger jag hela Swedish Match

Det går en urstark trend i bloggosfären, utdelningar är på allas läppar. Även jag uppskattar fenomenet och ska inte hymla med att jag är barnsligt förtjust över att se utdelningarna ticka in på kontot. Samtidigt känns det som att utdelningens syster, återköp, är helt bortglömd. Jag vill i det här inlägget dela med mig av en uträkning som jag har gjort, inspirerad av vår allas Lundaluppen.

Swedish Match är mitt allra äldsta innehav i nuvarande portfölj och utgör idag 8,8% av portföljen. Jag kan fortsättningsvis tänka mig att fylla på i bolaget så att det behåller en viktning mellan 5%-10%. Bolaget har funnits på Stockholmsbörsen i lite drygt 20 år och har under dessa år avkastat 3.000% med återinvesterad utdelning. En mycket fin resa med andra ord. De har även ökat utdelningen varje år med undantag för 2013 då de behöll samma utdelningsnivå som 2012.

Vad som gör Swedish Match till en unik spelare i Sverige är deras konstanta återköp. Titta på följande lista och bli imponerad. Så gott som varje dag köper bolaget tillbaka tiotusentals aktier. Under de 20 år som bolaget har funnits på börsen så har antalet aktier mer än halverats (omkring 40% återstår för att vara mer exakt). 

Nu till det roliga. Om Swedish Match skulle fortsätta med sina återköp i samma takt som de senaste 20 åren skulle det innebära att jag skulle stå som ensam ägare av bolaget om...*trumvirvel*... 330 år! Inte illa pinkat. Med fortsatta köp i bolaget så kan nog antalet år halveras. Nu gäller det bara att se till att kommande generationer lär sig "buy and hold" så är vi i hamn.

Om hur lång tid äger du dina bolag? 

4 kommentarer:

 1. Intressant beräkning! Jag visste inte att de hade återköpt SÅ MYCKET!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag blev själv förvånad faktiskt, det är riktigt stabilt jobbat. Får se om de håller i takten fortsättningsvis, just nu ser jag inte speciellt mycket som talar emot men räknar samtidigt inte heller med det.

   Radera
 2. Alltid kul att nörda ner sig i sådana saker :-)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Verkligen! Jag har en förkärlek för matematik så att kunna knappa lite med räknaren i aktiesammanhang är alltid underhållande :)

   Radera