Mitt starkaste pokerminne: Mångmiljonturneringen

Som det tidigare har framgått på bloggen så har jag ett förflutet som professionell pokerspelare. Jag spelade heltid (samt kombinerat med heltidsstudier mot slutet) i ungefär fem år, även om det är svårt att hitta ett exakt startskott och avslut för den professionella karriären. Jag har otroligt mycket upplevelser och erfarenheter som jag vill dela med mig av här på bloggen. Det finns många anekdoter som kan kopplas till privatekonomi som helhet men också börsen specifikt. Idag vill jag dela med mig av en pokerturnering som har gett ett mycket starkt intryck från min pokerkarriär.

Poker kan spelas både på nätet och live. Mitt levebröd kom främst online då det är otroligt mycket mer lättillgängligt (speciellt som nybliven 18-åring, åldersgränsen på svenska casinon är 20 år). Även om onlinepoker var mitt levebröd spenderade jag mycket tid på resande fot för att utforska nya länder runt om i världen och samtidigt spela pokerturneringar live.

Turneringen som jag vill dela med mig av utspelades i södra Europa, en av de större turneringarna som spelades regelbundet under den här tiden. För att spela turneringen behöver vardera spelare betala ungefär $10.000, en summa som jag själv inte betalade i sin helhet. De allra flesta turneringar som jag har spelat live är sådana som jag har kvalificerat mig till online, för en bråkdel av inköpssumman.

En sådan här turnering kan ha uppåt 1.000 spelare, vilket vi snabbt kan räkna ut blir en total prispott på ungefär $10.000.000. För länge sedan (långt innan onlinepokern ens var född, tänk 1960-1970-tal) spelades ofta turneringar i form av "winner takes it all". Detta upplägg är mycket ovanligt idag men mentaliteten lever kvar, den som vinner turneringen ska belönas. I en turnering som denna plockar vinnaren hem ungefär 20% av totala potten, tvåan cirka 13%, trean 7% och finalbordet (sista 8-10 spelarna) brukar tillsammans dela på omkring 60% av totala prispotten. I den här turneringen belönas vinnaren med omkring 10-15 miljoner svenska kronor.

En turnering av den här storleken spelas över flera dagar. För att kunna gå vinnande ur turneringen krävs det att du lyckas behålla sylvasst fokus i 8h-12h i 4-5 dagar. Det krävs disciplin, tålamod och känslomässig balans. Tänk dig ett hav av människor, där alla konstant gör sitt yttersta för att lura av dig dina spelmarker. Det är en fantastisk miljö, där Darwins "survival of the fittest" gör sig påmind. Charmen med poker (precis som med börsen) är att en galning kan lämna bordet som en vinnare. Fru Fortuna stryker dock inte den tursamme medhårs speciellt länge, i det långa loppet belönas inte dåligt spel. Något duktiga spelare får påminna sig om vid tillfällen när framgångarna lyser med sin frånvaro.

Turneringen är igång och jag spelar bra poker samtidigt som korten faller ut väl. Efter ett par dagars spel är det bara ett fåtal spelare kvar innan vi är "in the money", alltså att alla kvarvarande spelare är garanterade sin insats tillbaka plus lite till. I runda slängar brukar 10% av startantalet vara "in the money" (omkring 100 spelare i den här turneringen). Att åka ut ur turneringen i det här skedet är något av det värsta en turneringsspelare vet. Du har slitit och varit på helspänn i flera dagar, för att bli utslagen och snopet lämna turneringen helt utan pengar. Tyvärr är det såklart alltid någon som måste bli utslagen "on the bubble", siste man innan prispengar.

Vid det här tillfället är det första gången i turneringen som jag sätter mitt turneringsliv på spel, jag satsar alla mina marker i en situation där det visar sig att jag har 50% chans att vinna. Eller 50% risk att åka ut ur turneringen, om man hellre ser den sidan av myntet. Förlorar jag handen så är jag utslagen, några få man innan prispengarna. Vinner jag handen så är jag vidare i turneringen med ett bra fortsatt utgångsläge. Min hand är den bästa när sista kortet visas och jag överlever. Hoppet lever.

Med färre än 20 spelare kvar är jag en av de med allra mest marker, jag spelar fortsatt mitt livs poker och korten visar sig från sin bästa sida. Det är så med poker ibland, allting stämmer. Ibland är det motsatsen, ingenting stämmer. Så såg det ut i resterande delen av turneringen, ingenting stämde. Några stora potter åker åt fel håll, oflyt vid avgörande skeden. Snipp, snapp och så var den pokersagan slut. Jag är utslagen innan finalbordet. Känslan att inte längre ha chansen att gå segrande ut ur turneringen är alltid tung, även för rutinerade spelare. Jag lämnar turneringen utan några livsavgörande vinstsummor. Jag är än idag nöjd med mitt spel turneringen igenom, även de där sista timmarna då allting vände.

När jag hämtar ut min, förhållandevis, lilla vinstsumma säger kvinnan i kassan att jag är den första utslagne spelare som har gett henne ett leende på hela dagen. Det är så jag vill leva. Jag gick miste om ett fantastisk tillfälle, kanske kommer aldrig någon liknande möjlighet igen. Om ett liknande tillfälle uppstår och det inte går vägen den gången heller, önskar jag att jag kan lämna situationen leendes även då. Det viktiga är att jag har gjort mitt yttersta för att göra det bästa av möjligheterna som uppstår.

Jag bär med mig erfarenheter från den här turneringen in i investeringsvärlden. Precis som i pokern kan en investerare inte räkna med att Fru Fortuna kommer att finnas där. En investerare kan däremot räkna med att Mr. Market finns där, en härlig karaktär som när du minst anar det kan fälla krokben. På börsen blir du däremot inte utslagen. Fortsätter du att spela bra så blir du belönad långsiktigt. Trots det så kommer du att stöta på tunga motgångar och prövningar, tillfällen då du tvekar om börsen är något för dig. Är poker för alla? Absolut inte. Är börsen för alla? Jag skulle önska det, men jag tror inte det.

Jag kommer alltid se tillbaka på den här turneringen, där jag var ett dussin spelare ifrån att vinna en åttasiffrig livsavgörande summa, med en speciell känsla. Men som man säger i den här branschen:

That's Poker

10 kommentarer:

 1. Tack för att du delar med dig! Det är kul att höra historier som verkligen skiljer sig från ens egna "trygga liv". Hur länge spelade du på heltid? Gick det att skapa sig en någorlunda stabil vardag eller gällde det att lära sig portionera ut vinster stabilt under Enid? Mvh Kneg till Deg

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det är svårt att hitta en exakt period då jag spelade heltid. Som pokerspelare är du själv ansvarig för dina arbetstider, vilket gjorde att jag spelade väldigt mycket i vissa perioder och mindre i andra. Skulle nog säga att jag spelade på heltid i 5 år varav cirka 3 av dessa år utan att kombinera med heltidsstudier.

   Jag hade en väldigt stabil ekonomisk vardag. Jag spelade efter disciplinerat uppsatta regler som gjorde att jag alltid hade en trygghet. Jag har samma mentalitet på börsen som vid pokerbordet, använd bara pengar som du har råd att förlora.

   Trots detta kan poker som yrke vara otroligt psykiskt påfrestande. Jag är för ung på börsen för att kunna jämföra de två världarna på den här fronten, men jag vill tro att börsen kommer att vara en mycket behaglig mental resa i jämförelse.

   Radera
 2. Fantastisk historia, den trollband mig. Tycke det är fascinerande hur man kan offra så pass mycket även fast man vet att det inte kan ge något tillbaka. I och för sig stämmer ju det överens med investeringar också :)
  Är också sugen på att höra hur pass mycket du tjänat genom åren på Poker.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Vad roligt att höra! En turneringsspelare måste lära sig att inte stirra sig blind på ett fåtal turneringar utan fokusera långsiktigt (som på börsen). Online hände det att jag spelade 50-70 turneringar en och samma kväll, på så sätt minskar variansen ("oturen") tack vare volymen.

   En av anledningarna till att jag försöker bokföra det mesta kring mina investeringar är för att jag var så dålig på det under pokerperioden. Jag har verkligen inte en susning på hur mycket jag har spelat in totalt. Jag har levt på enbart pokerinkomster i ungefär 10 år och jag har inte levt speciellt sparsamt bortsett från de senaste två åren tack vare att jag fick upp intresset för sparande och investeringar.

   Skulle jag gissa så är det mer än 1.500.000 kr men mindre än 2.500.000 kr.

   Radera
 3. Huj! hade missat det här inlägget. Det finns ju så rackarns många bloggar nu för tiden :)-

  Kul att läsa om dina pokeräventyr och jag känner igen mycket av det du skriver då jag har en liknande historia. Jag spelade också väldigt mycket mellan 2003-2008 och levde på pokern. Jag spelade ett par riktigt stora live turneringar också där det gick väldigt bra...

  Under flera år levde jag på rakeback men till slut efter flera års gnetande så lyckades jag med bedriften att spela bort hela min portfölj (aktieskadad haha) på en enda lång 30 timmars session. Jag tappade helt enkelt kontrollen.

  Det jobigaste tyckte jag var att man kunde spela upp sig flera månader och sedan förlora allt igen på några veckor.

  Det gick bra till en början men sen efter ett par år blev ju alla så jäkla bra så de enkla pengarna försvann. Såg att Unibet tappat över 40% av sina spelare under 2014 så nu är definitivt den flugan över. Men kanske kommer den tillbaka!

  Ha det gött!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Vad roligt att du har hittat hit i bloggdjungeln och trevligt med en fellow aktieintresserad gammal pokerräv!

   Tråkigt att höra om avslutningen på pokerkarriären. Jag hoppas att det inte slog alltför hårt på ekonomin och den mentala biten. Som du nämner är poker minst sagt påfrestande heltidssyssla, det är inte speciellt många jobb där du arbetar stenhårt i ett par månader för att belönas med en negativ lön...

   Jag spelar fortfarande lite poker på lägre nivåer och tanken är att jag kommer att presentera extrainkomsten här på bloggen från årsskiftet och framåt. Men du har helt rätt, pokerboomen är över och jag är garanterat inte vinnande på de högre nivåer som jag har spelat på tidigare på grund av minskad speltid samt tuffare konkurrens.

   Vi får skörda framgångar på börsen istället!

   Radera
 4. Spännande och intressant att få en inblick I pokervärlden!
  Men den verkar mer volatile än börsen även om man är väldigt duktig. Men hur orkar man hålla focus under 8-10 timmar, det fattar jag inte?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det är en volatil bransch, helt klart. På de nivåer jag spelar på nu är dock överlag smärtfria då jag är betydligt bättre än den genomsnittlige motspelaren.

   Det finns spelvarianter där du själv kan välja hur länge du vill spela, det passar personer som känner att de börjar spela illa efter en timme eller två. Själv så har jag ganska gott sittfläsk, så jag trivdes bra med dessa långsittningar!

   Radera
 5. Väldigt intressant och jag kan relatera till mycket. Jag var omkring 18-20 när pokerboomen kom och som många andra spelade man ju.

  Levde aldrig på det men NL10 för 10 år sedan var ju en gratislunch varje dag. Sedan hårdnade klimatet och den genomsnittlige spelaren blev bättre samtidigt som jag inte hade intresset kvar och då slutade man.

  Har aldrig spelat så högt som dig med 10,000 i insats men kom sexa tror jag i en turnering på Poker Stars för omkring 1300$ där förstapriset var ganska mycket, kanske nästan femsiffrigt? Sedan känner jag också igen mig i hur du hanterade din bankrulle. Jag var också väldigt försiktig, ville ha 100x inköpet osv. Detta är något jag relaterar till mitt investerande också, gärna lite försiktigt utan onödiga risker och sakta men säkert uppåt :)

  Kul inlägg!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Trevligt att ta del av din pokerhistoria! Jag tror att många kan känna igen sig i den. Jag har många vänner och bekanta som gjorde sig en guldkant på tillvaron tack vare pokern, även om det höll sig på gratislunchnivån :) Med Pokerstars prisstruktur på den tiden låter det rimligt att ettan fick uppemot femsiffrigt, är ju som sagt väldigt centrerat i absoluta toppen.

   Då har vi samma filosofi gällande både poker och investeringar. Jag känner verkligen att jag är okej med att tappa avkastningspotential för att vara bekväm med den investeringsresa jag gör.

   Tack för att du delar med dig, det kommer garanterat fler inlägg där du som tidigare pokerspelare kommer att känna igen dig :)

   Radera