Äta insekter?

Jag har en längre tid spanat översiktligt på Coca-Cola och PepsiCo utan att riktigt komma fram till vilket bolag jag helst skulle vilja investera i (se inlägg från förra månaden). Jag tror att den tiden är förbi. Jag har fortfarande en del hemläxa kvar att göra i min bolagsanalys men det ser just nu ut som att PepsiCo kan se sig som en del av min portfölj inom en snar framtid. För några dagar sedan sprang jag in i följande från PepsiCo (klicka på citatet för att komma till artikeln):

-Indra Nooyi, CEO of Pepsi

Jag är själv vegetarian och jag tror på en insektssatsning på lång sikt. Det är ett känsligt ämne och det känns som att stora delar av världen inte är riktigt redo för insektsbaserad kost. Det är exakt detta som får mig att gilla PepsiCo's agerande, de visar framfötterna. Jag ska göra mer efterforskning kring hur mycket de faktiskt planerar att satsa i närtid. Men enbart det faktum att de är öppna för diskussion kring insekters framtid tycker jag är lovande. Kan de vara duktiga på att fånga den här marknaden genom att vara tidiga på bollen så har de ett fantastiskt utgångsläge om (när) insektsvågen sköljer över världen. Finns det andra bolag som har en insektsagenda?

Jag tror många lever i en föreställningsvärld där "äta insekter" ser ut som detta:

Men att detta förmodligen kommer att vara närmare sanningen:


Vad tror ni? Kan ICA och Axfood ha en insektshylla lika naturligt som en tacohylla om 10 år? 20 år?

4 kommentarer:

 1. Har nog svårt att se en insektshylla framför mig men man vet ju aldrig i framtiden. Mvh Slimis

  SvaraRadera
  Svar
  1. Med tanke på hur befolkningstillväxten trummar på så kommer vi vara väldigt många på planeten väldigt snart. Jag är inte superinsatt på ämnet (ännu) men det verkar som att insekter kan ge samma energi/näring till 1/3-1/5 av resurserna det krävs för att framställa kött. Det tycker jag låter som en väldigt attraktiv deal. Men precis som du säger, det är nog inte jättemånga som ser detta scenario som en verklighet inom snar framtid.

   Radera
 2. Självklart! Läs gärna mer om att äta insekter på: http://www.bugburger.se/ /Anders

  SvaraRadera
  Svar
  1. Trevligt att du har hittat hit Anders, en specialist på området! Jag har varit in på din hemsida och kikat runt, det känns som att du ligger både ett och två snäpp före mig i tankeprocesserna kring ämnet. Mycket lärorikt!

   Om du skulle investera i något insektsrelaterat idag, var skulle du rikta blicken?

   Radera