Vad Forrest Gump har lärt mig om utdelningar

Jag är inte en utdelningsfanatiker men jag ska absolut inte sticka under stolen med att jag verkligen mår bra av att se utdelningarna ticka in. Jag ser en charm i det, jag ser också en nytta med det. I dagsläget består min portfölj till fullo av utdelande bolag. Hur det kommer sig sparar jag till ett senare inlägg. I det här inlägget vill jag dela med mig av en historia som jag fick ta del av förra veckan. 

Alla har hört talats om Forrest Gump, filmen som gjorde dundersuccé under mitten av 90-talet. Än idag hör jag citat från filmen i form av "Run, Forrest, run!" och "Mama always said life was like a box of chocolates. You never know what you're gonna get.". Det är en bra film men det här är inte en filmblogg, vi skiftar därför fokus. Bolaget bakom filmen är Paramount Pictures som har funnits sedan tidigt 1900-tal och har många tunga filmtitlar bakom sig.

Filmen är känd och företaget bakom filmen är känd. Men har du någonsin hört talats om Winston Groom? Det är författaren till novellen som filmen är baserad på. Vad är då så speciellt med Winston Groom och vad har den här historien med utdelningar att göra?
Om du fick välja mellan 3% av filmens nettovinst och en chokladask, vad skulle du då välja? Winston Groom signerade ett kontrakt där han var garanterad $350.000 och utöver detta 3% av filmens nettovinst. Filmen blev en hit och var vid den tiden den film som snabbast passerat $100M, $200M samt $300M i biljettintäkter. Valde du chokladasken och börjar ångra dig? Gör det inte. Inga pengar från Paramount kom.Winston Groom hade fallit ner i en djup bokföringsfälla. I filmvärlden är det vanligt (och helt okej inom vissa ramar) att bokföra vinster som fallskärm för kommande förlustfilmer. Med andra ord bokfördes filmen med mångmiljonförluster. Tvisten gick till domstol som dömde till Paramounts fördel, kontraktet var tydligt utformat och missen ansågs ligga hos Winston Groom. Valde du 3% av nettovinsten och börjar ångra dig?

Bokföringsvärlden är intressant och jag är på tok för dåligt påläst för att påstå att jag förstår den i någon större utsträckning. Vad jag förstår däremot är att utdelningarna in på kontot är riktiga pengar, de går inte att manipulera. Jag tror gott om företagen i min portfölj och är inte det minsta orolig att det förekommer några rökridåer men utdelningen kommer ändå som en liten extra kvalitetsstämpel. Även om det självklart finns otroligt många fina bolag som inte delar ut pengar.

På tal om utdelningar och choklad, Cloetta har relativt nyligen blivit ett utdelande bolag och de kommer med delårsrapport i slutet av månaden (27/10). Det ser vi fram emot!


"Never call an accountant a credit to his profession; a good accountant is a debit to his profession"
Charles Lyell

2 kommentarer:

  1. Intressant historia om Winston Groom. Jag älskar sådana anekdoter!

    /Aktiepappa

    SvaraRadera
  2. En intressant sidonot på samma område är att Steven Spielberg (och många med honom) har ett annat upplägg. Istället för att titta på omsättning eller nettovinst så får han en viss andel av biljettförsäljningen rakt av, en siffra som inte går att bokföringstrolla bort.

    SvaraRadera