SkiStar - En del av min rullande snöboll


Jag har en stark tro på kompetens. Kompetens kan vara otroligt värdefullt om det allokeras rätt. Det här är anledningen till att jag tycker att rekrytering, personalfrågor och liknande områden är fascinerande.

När jag tar del av intervjuer med centrala personer inom företag så tappar jag tyvärr oftare intresse än tvärtom. Det känns sällan helt genuint, det saknas passion eller så är verklighetsförankringen som bortblåst. Vissa gillar drömmande ledargestalter med gigantiska visioner. Jag gillar ödmjuka personer med en konkret och genomtänkt plan, det är dessa som kan charma mig till att vilja investera. Jag tror att detta även avspeglas i vilka typer av företag som min portfölj består av.

Ett av dessa charmtroll som har fått mig på fall är Mats Årjes, VD för Skistar. I en intervju av Günther Mårder i Sparpodden ger han sin bild av företaget och dess framtid. Det är snart ett år sedan jag klickade på köpknappen för första gången efter att ha lyssnat på intervjun under en löprunda.

SkiStar äger och driver populära skidanläggningar i Sverige (Sälen, Åre, Vemdalen och Hammarbybacken) och Norge (Hemsedal och Trysil). Totalt utgör det 42% av marknaden i Skandinavien. Nytt för i år är även en ny destination, St. Johann i Österrike. Det ska bli mycket spännande att följa utvecklingen där.

Aktien befinner sig på historiskt höga kursnivåer men handlas till ett P/E-tal på omkring 18 som ändå är snäppet lägre än 10-årssnittet på 19. Årsrapporten som kom i tisdags föreslog en utdelningsökning på 12,5%, från 4kr till 4,5kr. Jag gillade rapporten på det stora hela och ökade på mitt innehav med ytterligare 20st aktier.

För alla som jagar #sparadkrona, om det är så att din portfölj består av minst 200st aktier så är du berättigad aktieägarrabatt. Jag själv kommer inte upp i de nivåerna innan vinterns skidresa ska bokas, målsättning för 2017 måntro?


4 kommentarer:

 1. Hej, jag har inte kollat in din blogg tidigare och blev glad av att läsa det du skriver om Skistar. Har själv skrivit om dem ett par gånger och tycker exakt som dig i fråga om Skistar!

  SvaraRadera
 2. Hej Aktiepappa, jag spanade in ditt senaste inlägg och nickade medhållande medan jag läste. Om vi har rätt vet jag inte, men vi fortsätter att hålla koll på bolaget och ser vart det bär!

  SvaraRadera
 3. Precis! Ingen vet vad den galna marknaden hittar på ;).

  SvaraRadera
 4. Precis! Ingen vet vad den galna marknaden hittar på ;).

  SvaraRadera