Min ekonomi - En udda tingest

När jag gav mig in på aktiemarknaden så hade jag några punkter uppställda. Tre av dessa var följande:
 • Bara investera pengar som jag har råd att förlora
 • Bara investera pengar som jag inte behöver de närmaste årtiondena
 • Investera i en takt som jag är bekväm med
Detta har gjort att det har tagit ungefär 1,5 år för mig att investera en tredjedel av mitt nuvarande kapital. Genomsnittliga månadsinsättningen har varit ungefär 8.000 kr och jag räknar med att fortsätta sätta in 8.000 kr i månaden de kommande 2-3 åren om det är så att jag inte börjar arbeta extra eller spela mer poker igen. Det skulle innebära att portföljen skulle bestå av omkring 400.000 kr när jag kliver av universitetsstudierna för att börja arbeta, om vi räknar med att portföljen varken ökar eller minskar i värde samt exkluderar utdelningar (som givetvis ska återinvesteras). Det vore trevligt att kliva ut med halvmiljonen instoppat i portföljen, får se om jag hittar svängrum att i genomsnitt peta in ungefär 3.000 kr ytterligare månadsvis.Upplägget med 8.000 kr i månaden skulle ge mig en månadsbudget på 5.000-6.000 kr att leva för. Jag lever sparsamt men jag ser också att tillbringa min lediga tid med saker jag gillar, med andra ord kommer det vara något för lite. För att få ekvationen att gå ihop finns tre alternativ. Minska månadsinsättningarna, leva billigare eller se till att mer pengar kommer in varje månad. Jag känner att alternativ tre är det som är solklart mest lockande. Allra helst skulle jag vilja arbeta extra med något inom branschen jag utbildar mig inom. Poker finns också alltid som ett alternativ även om det, precis som med investeringar, behöver komma med ett "historisk avkastning är ingen garanti för framtida avkastning".

Min privatekonomi kan sammanställas som följande:

Portföljen: 175.000 kr

Högräntekonto (nåja, 0,7%): 300.000 kr

Buffertkonto: 100.000 kr

Totalt: 575.000 kr

Jag har ingen brådska in på börsen, det känns bra för psyket att kliva in i en på förhand bestämd takt. Givetvis finns det en del av mig som lockas av tanken att ha hela summan av 575.000 kr arbetandes för mig passivt. Givet min nuvarande snittavkastning på 3,6% skulle summan generera utdelningar som i teorin skulle täcka någonstans mellan 25%-33% av mina nuvarande utgifter. Jag är dock här för att stanna, som man brukar säga. För mig är det psykologiska välmåendet prioriterat portföljtillväxt och kommer så alltid att vara. Långsiktighet är något jag vill ska genomsyra min relation till pengar och investeringar.

Med detta sagt så välkomnar jag varmt kommentarer kring ämnet, i detta fall är jag dock tämligen säker på att jag inte kommer att ändra på investeringstakten åt endera håll.
Hur hade du agerat i min situation?

6 kommentarer:

 1. Kloka tankar. De tre inledande punkterna borde gälla för alla som investerar på börsen anser jag.

  Och idag känns som en bra dag att köpa aktier på. Inte lika kul att sitta med gamla innehav dock :/.

  SvaraRadera
 2. Det är jag benägen att hålla med om!

  Det finns ett bekvämt ord att ständigt luta sig tillbaka på, ett ord som ska vara investerarens bästa vän. Det magiska ordet är såklart: långsiktighet. Hade jag gått i trä- och syslöjden fortfarande så hade jag virkat (Stickat? Knypplat?) en tavla med ordet för att sedan snickra en ram och därefter hängt upp på väggen.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag gillar budskapet på tavlan med är tveksam till om jag hade satt upp en egenhändigt knypplad/virkad tavla på väggen. Inte ens med ett så bra budskap ;).

   Radera
 3. Kan bara hålla med. Jag själv har valt att månadsvis köpa in mig på börsen. Jag har ingen brådska:)

  MvH Pengaregn

  SvaraRadera
 4. Ja hur ska man hantera ett arv från sig själv? Det hade jag också gärna haft ett svar på :) Förmodligen är svaret dock - som alltid - underordnat frågan "Vad betyder pengar för dig?". Kan man svara på den frågan med några meningar så finns förutsättningar för det andra att falla på plats. Tycker du verkar ha rätt klart för dig att du i första hand vill begränsa nedsidan/variansen (och alltså bryr dig mindre om att maximera EV). Vill i sammanhanget också slå ett slag för Carl Richards "The One-Page Financial Plan". Grymt nyttig läsning!

  SvaraRadera
 5. Det var en bra liknelse med ett arv från mig själv, DR. Det är ungefär så det känns, en gåva från en tidigare era :)

  Precis som för Pengaregn så stämmer det också att jag kortsiktigt håller nere variansen för att få en mentalt bekväm start på min investerarkarriär. Uppskattar lästipset då jag är en riktig bokslukare, ska försöka lyckas lägga vantarna på ett exemplar! Jag har tidigare mest läst biografier samt ett par väldigt grundläggande böcker kring finansvärlden. I övrigt har jag förlitat mig mer på artiklar, föreläsningar och bloggar för att skapa mig en kunskapsbank.

  SvaraRadera