Finns det några kaffeälskare där ute?

Jag började dricka kaffe i relativt sen ålder. För mig är drycken en blandning av vardagskonsumtion och vardagslyx. Jag dricker mycket kaffe i perioder och nästan inget alls i andra. Jag ogillar tanken på att vakna upp och känna att dagen inte skulle kunna börja utan en kopp svart. Samtidigt uppskattar jag verkligen känslan av att grubbla på något arbetsrelaterat samtidigt som jag avnjuter en kopp kaffe. Det är något speciellt med drycken, helt klart.

Jag har en längre tid varit på jakt efter något aktierelaterat kring kaffe. Tyvärr verkar de flesta möjligheter att investera antingen vara kring Starbucks (sedan har vi Barista som ska introduceras via Pepins) eller själva råvaran. Jag är ute efter mellantinget, kaffet som dricks i hemmet eller kaffet som caféer köper in. Att investera i Starbucks lockar inte för min del då jag tycker det är absurt dyrt kaffe, även om varumärket i sig är starkt. Av samma anledning lockar inte heller Barista. Jag vill inte äga "caféer", jag vill äga kaffet som levereras dit.


Jag har funnit lite i min jakt, men inte något klockrent. Tyson Foods har en del kaffe (Merrild), även Nestlé (Nescafé). Har även funnit några kafferelaterade fonder men det är inte heller riktigt rätt. Det känns som att det borde finnas en del svarta guldkorn där ute som jag helt enkelt har missat. En stor bonus är om bolaget är lättillgängligt för mig som svensk att investera i. Dock är alla typer av bolag av intresse för att lära mig mer om marknaden, om inte annat. Finns det några kaffeälskare där ute som har tips på bolag som har kaffe (tillverkning, distribution) som en stor del av affärsverksamheten?

6 kommentarer:

 1. Jag har för mig att det finns en amerikansk ETF som bevakar Colombia som ska vara väldigt tung i kafferelaterat. Sök och du ska finna. Sedan finns ju alltid möjligheten att handla i råvaran via certifikat.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ska kolla närmare på ETF:en för att försöka bli klokare var jag kan hitta bolag kring kaffedelen som intresserar mig. Själva råvaran är inte riktigt vad som lockar, det är mer "Gevalia" jag är på jakt efter. Tack för tips Onkel Tom!

   Radera
 2. Jag är bara starkt beroende av denna fantastiska dryck, men aldrig tänkt tanken att investera i mitt beroende ;)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det känns som att om investeringarna i beroendet kompenserar för den ekonomiska biten så är det åtminstone ett steg i rätt riktning ;)

   Radera
 3. Ja, "rena" kaffebolag är svåra att hitta på det sätt du söker. Men mysigt inlägg om kaffe! Fick inspiration till ett eget kafferelaterat inlägg som kommer upp imorgon.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det verkar tyvärr vara fallet. Jag får hoppas på att jag upptäcker något i kaffeväg som fångar mitt intresse förr eller senare. I dagsläget får jag trösta mig med att ICA Gruppen har några egna kaffeprodukter.

   Trevligt, jag ser fram emot läsningen!

   Radera